Reportage

Bijzonder specialisme bij de brandweer: Quad-ondersteuning

Gepubliceerd op: 30 januari 2016

De quad: een vreemde eend in de bijt binnen de hulpdiensten in Nederland. Toch heeft de brandweer Hendrik-Ido-Ambacht (veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid) sinds enige tijd een dergelijk voertuig in dienst. "Binnen onze gemeente hebben we een aantal gebieden welke met een normaal voertuig niet of moeilijk toegankelijk zijn. Toch is het onze plicht ook in deze gebieden adequate hulp te kunnen verlenen. Als oplossing voor dit probleem is door de gemeente een quad aangeschaft. Het is een uniek specialisme binnen de brandweer in Nederland" vertelt Roland de Groot, één van de zes opgeleide quad-chauffeurs.

Brandweer quad

Natuureiland Sophiapolder

De grootste reden voor de aanschaf van de quad is het natuureiland Sophiapolder. Dit natuurgebied, ongeveer 70 hectare in omvang, wordt jaarlijks door honderden recreanten bezocht. Het natuurgebied is een eiland zonder verharde wegen welke enkel per boot bereikbaar is. Dit is ook voor de hulpverleners een uitdaging wanneer er een (medisch) incident plaatsvindt. Zo kunnen reguliere voertuigen zoals ambulances en politievoertuigen het eiland niet bereiken. Op het eiland zijn wandelpaden aanwezig met een totale lengte van 5 kilometer. Omdat dit een te grote afstand is om te lopen in geval van een calamiteit, is er voor gekozen om een quad voor dit doel aan te schaffen.

De bezoekers van het natuurgebied worden door vrijwilligers van ‘stichting Zuid-Hollands Landschap’ per boot overgebracht. Deze vrijwilligers worden middels een pager van de brandweer opgeroepen als de hulpdiensten een inzet hebben op het eiland. Er ligt een speciaal ponton klaar die zij bij een melding aan de boot vast kunnen maken. De brandweer rijdt vervolgens de quad op het ponton en deze combinatie vaart vervolgens naar het eiland. Deze vaartocht duurt ongeveer tien minuten.

Inzetmogelijkheden

De quad is een multidisciplinair voertuig in eigendom van de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht. De brandweer heeft de taak op zich genomen om een continue inzetbaarheid te garanderen. Alle hulpdiensten kunnen via de meldkamer een beroep doen op de inzet van de quad. Het voertuig is primair aangeschaft voor hulpverleningen op het eiland, echter alle hulpdiensten kunnen een beroep doen op het voertuig. Zo kan het voertuig ook in een veel bredere zin bijstand verlenen, ook in andere gebieden dan de Sophiapolder.

Door een lokale carrosseriebouwer is een speciale aanhanger voor de quad ontworpen. Deze is voor vele doeleinden geschikt. Er kunnen bijvoorbeeld medische hulpmiddelen mee worden vervoerd om de ambulancedienst te ondersteunen en de brandweer kan er blusmiddelen mee vervoeren. Ook beschikt de aanhanger over een schepbrancard om slachtoffers mee te transporteren.

Quad-chauffeurs

De quad mag bestuurd worden door iemand met een rijbewijs B en het voertuig is goedgekeurd om op de openbare weg te rijden. Wel moet de bestuurder een helm dragen. De brandweer heeft zes mensen opgeleid om met de quad te mogen rijden. Omdat dit een voertuig is met bijzondere rij-eigenschappen, is deze opleiding gegeven door een externe rij-instructeur. “Veilig rijden met een quad vereist veel ervaring. Er gebeuren relatief vaak ongelukken met een quad, daarom oefenen wij intensief om ons werk veilig te kunnen doen.” aldus Roland de Groot.

Technische gegevens

De quad is een Suzuki KingQuad 750AXi. Dit model wordt ook bij Defensie gebruikt. Het is een zware machine met ideale eigenschappen voor het natuurgebied. De quad is wit omdat het een multidisciplinair voertuig betreft en is voorzien van zowel brandweer, politie, ambulance en gemeente logo’s.

De quad is niet uitgerust met blauw zwaailicht en sirene. Hij beschikt enkel over oranje flitslichten. Hier is voor gekozen omdat het gaat om een ondersteunend voertuig. Daarnaast zou het rijden met spoed uitnodigen tot rijden met een verhoogde snelheid. “Iets wat je met een dergelijke machine juist niet moet doen.”


Multidisciplinaire oefening Sophiapolder Hendrik-Ido-Ambacht.Mail de redactie


Instagram