Nieuws Defensie Defensie neemt acht nieuwe tankautospuiten in gebruik

Defensie neemt acht nieuwe tankautospuiten in gebruik

Gepubliceerd op: 01 maart 2014

De Koninklijke Luchtmacht heeft 8 nieuwe Tankautospuiten aangeschaft. Maandag worden ze officieel overgedragen bij het Brandweer Opleiding- en Trainings Centrum (BOTC) op Vliegbasis Woensdrecht.

Er blijven echter maar 4 Tankautospuiten op Woensdrecht: 3 voor de opleiding en 1 voor de basisbrandweer. De resterende 4 gaan naar de vliegbases Eindhoven, Gilze-Rijen, Leeuwarden en Volkel.

De meer dan 7 meter lange nieuwe brandweerwagens van het type Rosenbauer AT 2000/200/7 Tankautospuit kunnen 2.000 liter water meenemen en 200 liter schuim. Ze zijn vooral bedoeld voor het blussen van gebouwen, hulpverlening zoals het openknippen van autowrakken en incidenten met gevaarlijke stoffen. De ‘Rosenbauers’ vervangen de oude blusvoertuigen, die al sinds de tweede helft jaren ‘90 dienst deden.

Meerwaarde
Naast de Tankautospuiten, heeft de luchtmacht nog 23 E-One blusvoertuigen (crashtenders) in de inventaris. Deze voertuigen, voor de bestrijding van vliegtuigbranden, zijn ook zeer geschikt voor andere vuurhaarden. 1 E-one, die met het dakbluskanon een bereik van zo’n 80 meter heeft, kan bijna 12.000 liter water, 750 liter blusschuim en 250 kilo bluspoeder meenemen. Ze zijn herhaaldelijk van toegevoegde waarde geweest buiten de poorten van Defensie, zoals bij de grote brand bij het Chemiebedrijf in Moerdijk in januari 2011.

Speciaal voor missiegebieden zijn er tenslotte ook nog 5 Bull out-of area brandbestrijdingsvoertuigen. Naast het blussen van helikopterbranden, zijn ze ook geschikt voor brandbestrijding op een militaire compound of vliegstrip.

Zie ook: Nieuwe Tankautospuiten overgedragen aan luchtmacht



Mail de redactie


Instagram