Nieuws GinoPress Drones toegestaan voor Duitse brandweer

Drones toegestaan voor Duitse brandweer

Gepubliceerd op: 14 maart 2017

In Duitsland krijgt de brandweer toestemming om overal en zonder vergunning tijdens inzet met drones te vliegen. Die uitzonderingspositie wil de bondsraad (de vertegenwoordiging van de zestien deelstaatregeringen) op de drone-verordening die de Duitse regering heeft ingediend. Die stelt nu de definitieve wetgeving vast.

Een andere aanpassing is dat het voor derden verboden wordt om met een drone boven brandweerploegen en andere hulpdiensten te vliegen. Daarmee wil de overheid voorkomen dat pottenkijkers gevaarlijke en hinderlijke situaties veroorzaken.

Het Duitse Brandweerverbond DFV is blij met de ‘Verordening ter regeling van het gebruik van onbemande luchtvaartuigen’, zoals de nieuwe wet volledig luidt. “Hiermee wordt de inzet van drones bindend geregeld en de rechtszekerheid voor de brandweer geschapen.”

Zonder vergunning

Brandweerteams krijgen een uitzonderingspositie: ze mogen straks zonder specifieke toestemming of vergunning onbemande vliegtoestellen inzetten als ze belast zijn met veiligheidstaken bij noodgevallen en calamiteiten. Ook bij preventieve inzet, bijvoorbeeld voor de verkenning van een locatie, en bij massabijeenkomsten is dat toegestaan.

De verordening regelt ook waar dronevluchten per definitie verboden zijn. Dat geldt voor mensenmassa’s, locaties waar een ongeluk heeft plaatsgevonden, rampgebieden en andere plaatsen waar hulpdiensten actief zijn. Alleen de brandweer mag hier onbemand vliegen. Zodoende hebben ze het luchtruim vrij en worden sensatiezoekers en mediavertegenwoordigers geweerd.Mail de redactie


Gerelateerde artikelen:

Instagram